Як приготувати суп: топ-5 смачних перших страв від Все Буде Смачно

Все буде смачно

Як приготувати смачний суп? Наші експерти зібрали топ-5 найсмачніших супів, які вам слід приготувати! У нашому матеріалі ви дізнаєтеся, як приготувати гороховий суп, розсольник, крем-суп з печериць, справжній український борщ і юшку. І, звичайно ж, ви дізнаєтеся, найцікавіші секрети, як приготувати смачний суп! Готуйте з нами – і ваші домашні точно попросять добавки!

Читайте також: Сирний суп: рецепт покроковий

Гороховий суп

Ви більше не будете чекати годинами, коли горох хоч трохи розм’якшиться. І назавжди забудете, що таке твердий, прісний, сірий горох.

Інгредієнти:

  • Свіжі свинячі реберця – 200 г
  • Копчені свинячі реберця – 200 г
  • Горох сушений – 200 г
  • Лук – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Петрушка – 50 г
  • Лавровий лист – 1-2 шт.
  • Сода харчова – 3 г
  • Сіль – 10 г
  • Перець чорний мелений – 5 г
  • Соняшникова олія
  • Цукор – 5 г

Спосіб приготування:

  1. Заливаємо гарячою водою горох. Додаємо щіпку соди і лавровий лист, залишаємо постояти на 1 годину.
  2. Наливаємо в каструлю холодну воду, кладемо свіжі свинячі реберця. Доводимо воду до кипіння, потім зменшуємо вогонь до мінімуму. Знімаємо піну. Варимо бульйон 1 годину.
  3. Виймаємо реберця і відкладаємо їх. У бульйон додаємо замочений горох і цукор. Варимо 1 годину.
  4. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, а моркву і корінь петрушки натираємо на тертці. Обсмажуємо на олії до напівготовності.
  5. Картоплю очищаємо і нарізаємо кубиками. Знімаємо м’ясо з відварених реберець. У проварений горох додаємо спеції і нарізану картоплю. Варимо до готовності картоплі.
  6. Потім додаємо обсмажені овочі, м’ясо з реберець, нарізані копчені реберця і зелень петрушки і варимо 5 хвилин.
  7. Подаємо готовий суп із зеленню і сухариками.

Розсольник з нирками і перловкою

Читайте, як правильно і смачно приготувати розсольник.

Інгредієнти:

  • Яловичі нирки – 500 г
  • Цукрова яловича кістка з м’ясом – 900 г
  • Перлова крупа – 100 г
  • Картопля – 500 г
  • Огірковий розсіл – 250 мл
  • Солоні огірки – 3 шт.
  • Лук – 2 шт.
  • Морква – 150 г
  • Соняшникова олія – ​​2-3 ст. л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сіль
  • Перець горошком – 10 шт.
  • Сода – 1 ст. л.
  • Оцет – 2 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Кість з м’ясом запікаємо в духовці при 200 ° C 15 хвилин, потім 1,5-2 години варимо з неї бульйон, додавши цибулину і горошини перцю.
  2. Нирки очищаємо від плівки і жиру, вичищаємо від канальців, промиваємо, засипаємо содою, скроплюємо оцтом, залишаємо на 5 хвилин. Промиваємо від соди і ще раз повторюємо процедуру. Знову промиваємо, заливаємо окропом, двічі проварюємо нирки протягом 1-2 хвилин до утворення піни.
  3. Потім варимо нирки до готовності в чистій воді протягом 1 години. Відварені нирки споліскуємо і нарізаємо брусочками.
  4. Від звареної в бульйоні кістки відокремлюємо і нарізаємо м’ясо. Бульйон проціджуємо, додаємо до нього м’ясо і нирки, варимо ще приблизно 20 хвилин.
  5. Картоплю нарізаємо брусочками і додаємо в бульйон. Очищаємо огірки від шкірки, проварюємо їх протягом 10 хвилин. Додаємо до відвару огірковий розсіл, кип’ятимо ще 5 хвилин. Огірки нарізаємо брусочками.
  6. Нарізану дрібними кубиками цибулю обсмажуємо на соняшниковій олії до прозорості, додаємо нарізану брусочками моркву і трохи пізніше – огірки. Тушкуємо все разом протягом 3-5 хвилин, додаємо в суп.
  7. Проціджуємо розсіл з відваром шкірки, додаємо в суп. Додаємо лавровий лист.
  8. Перловку смажимо протягом 5 хвилин. Заливаємо окропом і відварюємо протягом двох годин.
  9. Перед додаванням в суп промиваємо перловку холодною водою. Додаємо перловку останньої.
  10. Солимо суп за смаком. Проварюємо розсольник 5 хвилин, настоюємо ще 20 хвилин.
  11. При подачі заправляємо сметаною та свіжою зеленню.

Крем-суп із шампіньйонів

Переможниця другого сезону шоу «МастерШеф» Ліза Глинська розповіла, як приготувати такий смачний крем-суп, що просто пальчики оближеш! А також читайте рецепт соусу «Бешамель».

Інгредієнти:

  • Сухі білі гриби – 50 г
  • Свіжі печериці – 500 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Вершки – 150-200 мл
  • Вершкове масло – 20 г
  • Масло – 20 мл
  • Сіль – 5 г
  • Соус бешамель – 400 мл

Спосіб приготування:

  1. Сушені гриби промиваємо і замочуємо в теплій воді на півгодини. Потім проварюємо їх 15-20 хвилин на середньому вогні.
  2. Картоплю нарізаємо шматочками і відварюємо до м’якості.
  3. Лук та шампіньйони смажимо на суміші соняшникової олії та вершкового масла.
  4. Картоплю, гриби та цибулево-грибну зажарку змішуємо і перебиваємо за допомогою блендера.
  5. Потім це пюре змішуємо з гарячим соусом бешамель і підігрітими вершками. Пропускаємо через сито. Добре розмішуємо і доводимо до кипіння на слабкому вогні. Солимо до смаку.
  6. Суп розливаємо по тарілках та прикрашаємо вершками, обсмаженими або сирими печерицями, зеленню.

Рецепт соусу бешамель:

Інгредієнти:

  • Молоко (2,6%) – 500 мл
  • Вершкове масло – 50 г
  • Пшеничне борошно – 50 г
  • Лук – 0,5 шт.
  • Мускатний горіх – 0,5 г
  • Гвоздика – 2-3 шт.

Спосіб приготування:

  1. В половинку цибулини вставляємо кілька зірочок гвоздики, додаємо дрібку мускатного горіха і заливаємо молоком. Доводимо до кипіння. Охолоджуємо та ставимо в холодильник на 20-30 хвилин.
  2. Вершкове масло топимо в сотейнику та додаємо борошно. Коли маса перетвориться в золотисті грудочки з тіста, починаємо порціями додавати охолоджене молоко без цибулі.
  3. Доводимо соус до кипіння, безперервно помішуючи. Зменшуємо вогонь до мінімуму і кип’ятимо соус ще приблизно 10 хвилин до консистенції натурального йогурту.

Читайте також: Морквяний суп «Капучино»

Борщ

Думаєте, що знаєте про приготування смачного борщу все? У нашому рецепті ви дізнаєтеся секрети, як приготувати традиційний український борщ!

Інгредієнти:

  • Яловичина на кістці – 300 г
  • Свинина на кістці – 300 г
  • Картопля – 4 шт.
  • Буряк – 200 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Капуста – 400 г
  • Морква – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Помідори – 1 шт.
  • Сало – 30-50 г
  • Часник – 3 зубчики
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Корінь петрушки, зелень, сіль, лавровий лист
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Вишня (за бажанням) – 50 г
  • Яблучний оцет – 1 ст. л.
  • Червоний перець чилі, домашня аджика і сметана – для подачі

Спосіб приготування:

  1. Беремо свинину і яловичину в рівних пропорціях, ретельно миємо. Кладемо в каструлю спочатку яловичину і варимо близько 20 хв, потім додаємо свинину. Варимо, а після закипання зливаємо перший бульйон.
  2. Доливаємо холодну воду. Солимо.
  3. Коли бульйон закипить повторно, акуратно шумівкою знімаємо з поверхні піну. Варимо на маленькому вогні близько 1 години. Стежимо за тим, щоб бульйон сильно не кипів.
  4. Якщо води стане на чверть менше, доливаємо окріп.
  5. За 10-15 хвилин до готовності м’яса, чистимо і нарізаємо картоплю невеликими кубиками. Морква і буряк нарізаємо соломкою. Лук і корінь петрушки – дрібними кубиками.
  6. Буряк скроплюємо яблучним оцтом або лимонним соком.
  7. Виймаємо з бульйону м’ясо. Воно повинно легко відходити від кістки.
  8. У бульйон додаємо картоплю.
  9. На змащену рафінованою соняшниковою олією сковороду викладаємо буряк з цукром. Через пару хвилин додаємо томатну пасту. Тушкуємо 10-15 хвилин.
  10. На іншій сковороді протягом декількох хвилин підсмажуємо цибулю. Потім додаємо моркву, корінь петрушки і трохи пізніше 1 ст.л. муки. Добре перемішуємо. Через 5 хвилин додаємо дрібно нарізаний помідор без шкірки.
  11. Солимо і перчимо. Тримаємо овочеву суміш на сковороді ще близько 10 хвилин.
  12. Після закипання картоплі знімаємо піну з бульйону і додаємо по 1 ст.л. сирого буряка і моркви.
  13. М’ясо відокремлюємо від кістки і нарізаємо невеликими шматочками. Повертаємо м’ясо в бульйон і додаємо овочеву зажарку.
  14. У ступці розтираємо шматочок сала, часник і зелень – і також додаємо в каструлю. Після цього можна додавати буряк зі сковороди.
  15. Тонкою соломкою шаткуємо капусту і додаємо в бульйон. Варимо ще 10-15 хвилин.
  16. За пару хвилин до готовності відправляємо в борщ роздавлений часник або розрізаний на навпіл зубчик часнику, лавровий лист.
  17. Якщо не вистачає кислого смаку – додаємо вишню або лимонний сік.
  18. Вимикаємо плиту і даємо борщу 20 хвилин настоятися. Виймаємо часник і лавровий лист.
  19. Подаємо зі сметаною, подрібненою зеленню, червоним перцем і аджикою (в окремій тарілочці).

Рибна юшка

Юшка відмінно підійде не тільки для посиденьок біля вогнища на березі річки, а й для затишної сімейної вечері. Головне – обрати правильні інгредієнти і чітко слідувати рецепту.

Інгредієнти:

  • Судак – 1 кг
  • Короп – 800 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Кріп – 10 г
  • Петрушка – 10 г
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Чорний перець горошком – 5 г (10 шт.)
  • Старе сало – 150 г
  • Горілка – 100 мл
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування:

  1. Коропів очищаємо від луски, зрізаємо зябра і виймаємо нутрощі (голови залишаємо). Очищену рибу промиваємо водою всередині і зовні.
  2. У два шари марлі кладемо коропів і робимо мішечок, зав’язуючи марлю в вузол. Вішаємо мішечок з рибою на паличку, опускаємо в киплячу воду.
  3. Варимо 5 хвилин, піну, яка утворюється, знімаємо. Після зменшуємо вогонь і варимо ще 10 хвилин.
  4. В цей час судак очищаємо від луски, зрізаємо зябра і виймаємо нутрощі (голову залишаємо).
  5. Промиваємо тушку і нарізаємо її на порційні шматочки.
  6. Витягуємо з казанка мішечок з коропом. У бульйон додаємо неочищену цибулю, лавровий лист, перець горошком та шматочки судака. Ми залишаємо готуватися 10 хвилин.
  7. Додаємо в юшку горілку та солимо. Знімаємо казанок з вогню. Виймаємо цибулину і лавровий лист.
  8. Додаємо в юшку подрібнені петрушку, кріп і шматок сала.
  9. Залишаємо настоюватися на 20 хвилин.

Читайте також: Суп «Чаван Мусі»

Читайте більше цікавих новин в Viber і Telegram СТБ