Як приготувати рис: 5 оригінальних рецептів

Все буде смачно

59689ea43721d_iStock-489843870 (1)

Рис – основний продукт харчування для більш ніж трьох мільярдів людей. Але мало хто вміє вибирати і готувати рис правильно…

При звичайному варінні найголовніше – це не використовувати популярну пропорцію: стакан рису + 2 склянки води. Через пестициди в грунті та забруднення атмосфери рис накопичує велику кількість миш’яку. Щоб знизити його рівень, потрібно варити склянку рису в п’яти склянках води (зливаючи зайву воду після готування), або ще краще – замочувати рис на ніч (так можна зменшити кількість миш’яку на 80%).

У світі існує півтори сотні різновидів рису, проте в Україні на полицях магазинів найчастіше можна зустріти:

Жасмин – довгі зерна з ніжним ароматом. Для приготування салатів, гарнірів і десертів.

Басматі – довгі зерна з ніжною структурою і приємним горіховим ароматом. З нього виходить ідеальний розсипчастий гарнір до будь-яких страв. Ідеально підходить для плову.

Арборіо – зерна середнього розміру з високим вмістом крохмалю. Для різотто і супів.

Камоліно – круглі зерна перлового відтінку. Для каш і десертів.

Дикий рис – це рис чорного кольору, який вважається одним із найсмачніших сортів, має приємний горіховий аромат і солодкуватий присмак. Його використовують як для солодких, так і солоних страв.

дикий-рис2

Чим більше зерно рису піддавалося обробці, тим менше в ньому збереглося корисних речовин і мінералів. За ступенем обробки рис буває:

Нешліфований – найкорисніший, найдорожчий. У нього світло-коричневий колір і яскраво-виражений смак і аромат.

Шліфований – найдоступніший рис, малокорисний.

Пропарений – у нього золотистий, напівпрозорий відтінок. Зерна спочатку миють, вимочують, обробляють парою, потім сушать і шліфують. Завдяки паровій обробці в такому рисі зберігається більше корисних речовин, ніж в шліфованому.

Коли ви вибрали якісний і корисний рис, можна приготувати з нього відмінний гарнір, використовуючи один з оригінальних рецептів проекту “Все буде смачно!”

Як зварити розсипчастий рис?

В основному рис складається з крохмалю, під час приготування він виділяється і утворює клейстер, який склеює рисинків між собою. Каша може вийти одним комком, а ще клейстер обволікає крупинки і не дає сокам з інших продуктів проникати в рис, тому він виходить несмачним.

Етапи (7)

Крок 1

Щоб цього не сталося, потрібно попередньо замочити рис. Так він розбухне і при приготуванні виділиться менше крохмалю. Потрібно залити рис холодною водою, щоб вона покривала його на 2 пальці. Залишити так на годину, а краще на дві, поки рис не набубнявіє і не збільшиться в об’ємі.

Крок 2

Потім зливаємо воду, що залишилася, і готуємо посуд, в якому будемо варити рис. Потрібен казанок. Щоб рис був ніжним і 100% не злипся, ми зваримо його з вершковим маслом. У казанок кладемо 50 г масла і розтоплюємо.

Крок 3

Рис ми заздалегідь замочили, тому щоб його відварити, нам потрібно менше води – пропорція повинна бути 1:1. Наприклад, на 2 склянки рису необхідно додати в казанок 2 склянки окропу. Відразу ж у воду кладемо ½ ч. л. солі і перемішуємо.

Крок 4

Відправляємо рис у воду і залишаємо варитися на 15 хвилин на середньому вогні під кришкою. І в цей час рис ми не перемішуємо, інакше поламаються крупинки. Коли води зовсім не залишиться – рис зварився. Рис повинен настоятися. Тому накриваємо казанок кришкою і залишаємо на півгодини.

Ледачий рис

ленивій рис

Інгредієнти для ледачого рису

  • рис (пропарений) – 240 г
  • кукурудза (заморожена) – 60 г
  • зелений горошок (заморожений) – 60 г
  • цибуля – 1 шт.
  • часник – 1 зубчик
  • сіль – 5 г
  • чорний мелений перець – 3 г
  • коріандр – 1 г
  • олія – 20 мл
  • вершкове масло – 40 г
  • зелений чай з жасмином – 3 г

Як приготувати ледачий рис

  1. У змащену маслом форму шарами викладіть обсмажену цибулю та часник, рис, кукурудзу, зелений горошок. Посипте сіллю, чорним меленим перцем та коріандром.
  2. Залийте зеленим чаєм з жасмином в пропорції 1 до 2. Зверху покладіть кілька слайсів вершкового масла.
  3. Накрийте фольгою і випікайте 25 хв. в розігрітій до 180°C духовці. За 10 хв. до готовності зніміть фольгу.

Кольорова молочна рисова каша

5950eaa16910b_Bezymyannyy

Інгредієнти для кольорового рису

  • Рис круглий – 300 г
  • Молоко – 120 мл
  • Масло вершкове – 30 г
  • Цукор – за смаком
  • Сіль
  • Вишня – 150 г
  • Шпинат розморожений листовий – 50 г
  • Чорниця – 150 г
  • М’ята
  • Цукор – 75 г

Як приготувати кольоровий рис

Готуємо рис:

1. Рис промийте в холодній воді, поки вода не стане прозорою. Налийте воду в каструлю. Додайте сіль.

2. Висипте рис у воду, додайте вершкове масло. Накрийте кришкою і варіть 7 хв.

3. Доведіть молоко до кипіння і влийте його в готовий рис. Варіть ще 10 хв.

Готуємо барвники:

1. З вишні та чорниці вичавте сік за допомогою марлі. Рожевий і фіолетовий барвники готові.

2. Розморожений шпинат пропустіть через блендер і вичавте сік за допомогою марлі. Зелений барвник готовий.

Готуємо кольорову молочну кашу:

1. Кашу розділіть на три частини.

2. У кожну кашу додайте барвник. Змішайте до однорідного кольору.

Готуємо декор з ягід:

1. Ягоди насипте в сотейник, залийте водою, додайте цукор.

2. Доведіть суміш до кипіння і після цього варіть ще 3-5 хв.

Рис з овочами

5950e6f4eda32_smazheniy ris z yaycem

Інгредієнти для рису з овочами

  • Рис довгозернистий – 300 г
  • Соняшникова олія – 2 ст. л.
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Середня морква – 1 шт.
  • Заморожена кукурудза – 100 г
  • Заморожений зелений горошок – 100 г
  • Шампіньйони – 100 г
  • Чебрець для декору

Готуємо рис:

1. Рис промийте спочатку в теплій воді, потім – у гарячій, поки вода не стане прозорою.

2. Налийте воду в каструлю. Додайте сіль. Висипте рис у воду.

3. Накрийте кришкою і не відкривайте до кінця варіння.

4. Варіть рис на великому вогні, поки не закипить, потім зменште вогонь до мінімуму і варіть ще 20 хв.

5. Коли рис буде готовий, погасіть вогонь, відкрийте кришку і додайте соняшникову олію.

6. Перемішайте рис і накрийте вафельним рушником, щоб увібрати зайву вологу.

Готуємо овочі:

1. Поставте глибоку сковороду на вогонь, налийте олію.

2. На розігріту сковороду висипте нарізані перець, печериці, моркву, розморожений горошок і кукурудзу.
Обсмажте 5 хв. до скоринки.

3. Потім до овочів налийте півсклянки води, посоліть, поперчіть і тушкуйте 10 хв.

Рис по-перськи

рис по-перськи

Інгредієнти для риса по-перськи

  • рис (довгозернистий) – 480 г
  • морква – 1 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • арахіс – 100 г
  • курага – 200 г
  • родзинки – 100 г
  • волоські горіхи – 100 г
  • апельсин – 1 шт.
  • вершкове масло – 70 г
  • олія – 20 мл
  • сіль – 5 г
  • кардамон – 2 г
  • аніс – 2 зірочки
  • барбарис – 10 г

Як приготувати рис по-перськи

  1. У розтоплене вершкове масло викладіть замочений у воді рис. Залийте окропом (1 до 1), посоліть, проваріть 15 хв.
  2. Подрібнену цибулю та моркву обсмажте на суміші вершкового масла та олії. Додайте апельсинову цедру, кардамон, аніс, барбарис, замочені родзинки та шматочки кураги, подрібнені горіхи.
  3. Витримайте на вогні кілька хвилин і дістаньте цедру. Перекладіть суміш у відварений рис. Перемішайте та залиште настоюватись на 30 хв.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як приготувати рис для суші?