Тісто для вареників: простий рецепт

Все буде смачно

Вареники – традиційна українська страва. І у кожної поважаючої себе господині є свій фірмовий рецепт вареників – з м’ясом, з овочами, з грибами, з фруктами, з сиром, з ягодами і так далі. Ну а для тих, хто у варениках поки що не дуже розбирається, ми склали покрокову інструкцію: як замісити ідеальне тісто для вареників, як приготувати начинку, як зліпити вареники і як додати їм українського колориту за допомогою ароматних шкварок…

Тісто для вареників

Інгредієнти тіста для вареників

  • Молоко – 150 мл
  • Борошно – 350 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль, цукор – щіпка

Як приготувати тісто для вареників

  1. Для початку потрібно трохи підігріти молоко.
  2. Яйце розмішати виделкою, додати до молока.
  3. Додати по дрібці солі та цукру.
  4. До рідкої суміші просіяти борошно, замісити некруте тісто і дати йому настоятися чверть години.

Приготувавши тісто для вареників таким чином, можна експериментувати з безліччю як солоних, так і солодких начинок. Наприклад, можна приготувати сезонні вареники з полуницею на пару, а можна зробити традиційні вареники з картоплею.

Вареники з картоплею та грибами

Інгредієнти для вареників за картоплею та грибами

  • Картопля – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • Гриби – 150 г
  • Тісто

Як приготувати вареники з картоплею та грибами

  1. Картоплю відварити.
  2. Гриби нарізати кубиками, обсмажити з цибулею.
  3. Картоплю розім’яти, додати смажені гриби, дати охолонути.

iStock-640312796

ТОП-3 способи зліпити вареники

Традиційний спосіб ліплення вареників

Коли тісто і начинка для вареників готові, саме час взятися за ліплення та варіння. Зазвичай вареники ліпляться так:

  1. Сформувати з тіста ковбаску, нарізати рівними шматочками.
  2. З кожного шматочка зробити кульку, з кульки – круглий млинець (товщиною 1,5-2 мм), притискаючи кульку до столу долонею.
  3. Додати начинку, зліпити вареник.

Dumpling Making

Крім традиційного українського способу ліплення вареників, можна для різноманітності використовувати час від часу ще два.

Китайський спосіб ліплення вареників

  1. Розкачати тісто завтовшки 1,5-2 мм.
  2. Розрізати його на квадрати.
  3. Покласти в середину кожного квадрата начинку і зліпити трикутники.

iStock-510632034

Як зліпити квадратні вареники

  1. Розкачати два коржі товщиною 1,5-2 мм.
  2. Уявіть собі один лист тіста так, ніби він розкреслений гратами. Викладіть в клітинки решітки порції начинки.
  3. Накрийте лист тіста з начинкою іншим листом тіста.
  4. Обріжте начинку ножем і закріпіть краї вареників виделкою.

Шкварки для вареників

Шкварки для вареників можна і не робити, але з ними завжди смачніше.

iStock-639437704

Як приготувати шкварки для вареників

  1. Взяти сало з черевної частини свині, нарізати його кубиками 1х1 см. Обсмажити на сухій розігрітій сковорідці до золотистої скоринки. На середині смаження зменшити вогонь, щоб сало не підгоріло.
  2. Додати нарізану кубиками цибулю і обсмажити до золотистого кольору.
  3. Коли шкварки підрум’яняться – вимкнути плиту і дати їм дійти в розігрітому жирі.

Читайте більше цікавих новин в Viber і Telegram СТБ