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
Как выбрать качественный рис? | Все буде смачно
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InNtYWNobm8uc3RiLnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Як вибрати якісний рис?

Все буде смачно

Ми звикли, що рис ділиться на круглозернистий, середньозернистий і довгозернистий. Але насправді існує близько 150 різновидів рису, і коли приходиш до магазина, очі розбігаються, бо не знаєш, який сорт для яких страв підходить…

В Україні найчастіше можна зустріти:

Рис Жасмин – у нього довгі зерна з ніжним ароматом. Він виходить дуже ніжним і м’яким, при цьому зерна не розварюються і зберігають форму. Його можна використовувати для приготування салатів, гарнірів і десертів.

жасмин2

Басматі – має довгі зерна з ніжною структурою і приємним горіховим ароматом. З нього виходить ідеальний розсипчастий гарнір до будь-яких страв. З нього найкраще готувати плов.

басмати

Арборіо – у нього зерна середнього розміру з високим вмістом крохмалю. При варінні він набуває кремову консистенцію і добре вбирає смак і аромат решти інгредієнтів. Він ідеально підходить для різотто і супів.

арборио2

Камоліно – має круглі зерна перлового відтінку. Після варіння рис зберігає свою еластичність та клейкість, але зерна не злипаються. Він підходить для приготування каш та десертів.

camolino-rice

Ще можна зустріти дикий рис – він чорного кольору і вважається одним з найбільш смачних сортів, має приємний горіховий аромат і солодкуватий смак. Його використовують як для солодких, так і для солоних страв.

дикий-рис2

Рис також ще поділяється за ступенем обробки:

Нешліфований – найбільш корисний, але й найдорожчий. Він менше всього обробляється, у ньому зберігається найбільша кількість корисних речовин. У нього світло-коричневий колір і яскраво-виражений смак і аромат.

Шліфований рис – найбільш поширений і доступний рис, але він проходить тривалу обробку і зерна втрачають не тільки лушпиння, але й більшість корисних речовин.

А ще є пропарений рис – у нього золотистий, напівпрозорий відтінок. Він проходить спеціальну обробку – зерна спочатку миють, вимочують, обробляють парою, потім сушать і шліфують. Завдяки паровій обробці в рисі зберігається більше корисних речовин, ніж у шліфованому.

Але який би ви сорт не вибрали, купуючи рис на вагу або в упаковці (до речі, вона повинна бути прозорою, щоб можна було розглянути крупинки) зверніть увагу на зернятка. Вони повинні бути одного розміру і форми. В хорошому рисі не буде будь-яких домішок і лушпиння. Він повинен бути чистим. А всі зерна – однорідного світлого кольору. Якщо побачите яскраво-білі зернятка – це означає, що рис незрілий. А якщо жовтувато-коричневого, була порушена технологія зберігання, і рис зіпсувався.