PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InNtYWNobm8uc3RiLnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Як вибрати твердий сир?

Все буде смачно

Твердий сир зберігається набагато довше інших видів сирів (наприклад, м’яких, розсольних, з цвіллю або напівтвердих). Чим більше витриманий сир, тим більш насичений і яскравіший його смак. Термін дозрівання сиру складає від 3 місяців до 3 років.

Етикетка

Коли вибираєте сир в упаковці, завжди звертайте увагу на написи. Якщо помітите позначку «сирний продукт» – це значить, виробники заощадили і додали рослинні жири, барвники та загусники. Важливо, щоб були вказані: сорт, найменування виробника, дата виробництва та склад. Ідеальний твердий сир повинен виготовлятися лише з трьох інгредієнтів: молока, закваски та солі.

Цікаво: для виробництва 1 кг сиру потрібно 10 літрів молока

iStock-523691536

Найважливіші критерії при виборі сиру це: зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах і колір.

Зовнішній вигляд. Зверху тверді сири покриті скоринкою – восковою або натуральною. Якщо скоринка місцями спучилася, сир зіпсований. Білий наліт на твердому сирі свідчить про порушення правил зберігання.

Скоринка товщиною 5 мм говорить про те, що сир вже старий, його довго зберігали. Свіжа якісна головка сиру завжди має рівну гладку корочку товщиною 2 мм, вона однорідного жовтого кольору і без всякого нальоту.

iStock-120049074

Завжди звертайте увагу на колір сиру. Якщо сир нерівномірного кольору з цятками – значить, він не дозрів. Якщо сир яскраво-жовтого кольору, швидше за все, до складу входить барвник. Колір хорошого сиру молочний з легким жовтуватим відтінком.

Смаку потрібно приділити особливу увагу. Якщо ви пробуєте сир і він скрипить на зубах – значить, в складі є крохмаль. Смачний якісний натуральний сир в міру солоний і має приємний вершковий смак.

Про запах теж краще не забувати. У сиру повинен бути виражений, але не надто насичений молочний запах. Якщо у продукту різкий запах, який прямо стріляє в ніс, – сир зіпсувався.

Важливо: в домашніх умовах тверді сири зберігаються від 7 до 10 днів

Домашній тест для перевірки сиру на якість

Потрібно відрізати шматочок сиру товщиною 0,5 см. Зігнути його навпіл, тримаючи за краєчки. Якщо сир ламається у вас в руках – він не якісний. Якісний сир пластичний і легко гнеться.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Сырная лазанья

Сырное фондю

Осетинский пирог с сыром