Як вибрати пиво?

Все буде смачно

Сортів пива тисячі, але все це різноманіття можна звести до двох – елю і лагеру. Відрізняються вони за процесами приготування, а точніше – за процесами бродіння.

Ель – це пиво, приготовлене верховим бродінням, тобто при звичайній температурі (15-25 градусів). У еля яскравий насичений колір, солодкуватий фруктовий присмак з пряними нотками трав і спецій. Вміст спирту в цьому пиві зазвичай вище, ніж у лагера.

Лагер – пиво низового бродіння, тобто готується при низьких температурах (5-15 градусів). Це пиво прозоре, а його смак м’який і ненав’язливий.

iStock-515593626

І ель і лагер бувають темними і світлими. Тут все залежить від ступеня прожарювання зерна. Чим сильніше солод обсмажувався, тим темніше буде пиво. Темне пиво має більш насичений смак, більш виражену гірчинку і карамельну солодкість. Світле пиво має виражений солодовий смак, воно більш легке, але трохи гірчить.

І ель і лагер можуть бути фільтруваними і нефільтрованими. Фільтрація відбувається відразу після того, як пиво зварено. Вона робить напій більш легким, очищеним, але воно втрачає різноманіття смаку. Нефільтроване пиво яскраве, з насиченим хлібним смаком. За кольором воно мутнувате і може мати невеликий осад.

Сьогодні особливу популярність має живе пиво, яке готується на основі живої культури пивних дріжджів. У виробництві не використовуються консерванти і пастеризація.

iStock-604016458

При покупці пива потрібно звернути увагу на термін придатності. Різні види пива мають різні терміни зберігання. Термін витримки зазвичай коливається від 6-8 місяців до 25 років. Термін зберігання живого пива – всього кілька днів, а відкрите потрібно пити відразу, бо воно швидко видихається. Зберігати пиво потрібно в темному місці при температурі від 7 до 13 градусів і у вертикальному положенні, щоб не було тривалого контакту пива з кришкою – це може зіпсувати його смак.

Фільтроване пиво повинно бути абсолютно прозорим, без каламуті. Муть на дні пляшки фільтрованого пива свідчить про порушення технології – таке пиво може бути небезпечним для здоров’я.

Будь-які сторонні запахи, в тому числі медовий, – ознака порушення технології.

Смак пива повинен бути повним, не водянистим. У ньому має бути присутня благородна гіркота, яка швидко проходить. Якщо після ковтка на язику надовго залишається гіркий присмак – це значить, що при приготуванні використовувався хміль низької якості.

У пива повинна бути стійка піна, яка повинна триматися близько 5 хвилин і залишатися на стінках, навіть після того, як ви його відпили. Хороша стійка піна – ознака свіжого, якісного пива, звареного у відповідності з правильною технологією.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Шоколадный торт из пива

Курица на пиве

Карп, запеченный в пиве

ВІТАННЯ!
Будь ласка, допоможіть нам покращити СТБ -
поставте 2 чесних галочки:

1.

2. Мені

Будь-ласка, заповніть всі поля