PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InNtYWNobm8uc3RiLnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Як вибрати якісну квасолю?

Все буде смачно

Існує більше 200 сортів квасолі, тому багато хто не знає, яку саме купувати і який сорт краще підходить для тих чи інших страв. Лікнеп провів Євген Клопотенко.

На українських прилавках квасоля зустрічається 2 видів: лущильна і стручкова.

Стручкова – це зелені, жовті та фіолетові стручки. Їх можна їсти навіть сирими. Таку квасолю використовують для салатів або гарнірів. Свіжу – влітку, заморожену – взимку.

Найпоширеніші у нас сорти лущильної квасолі: біла, червона і строката. У висушеному вигляді така квасоля може зберігатися до двох років. Чим темніший колір оболонки, тим щільніша і твердіша квасоля всередині.

Біла квасоля

Вона відмінно розварюється, вважається універсальною і підходить практично для всіх страв.

iStock-607255746

Червона квасоля

У неї середня крихкість. Така квасоля чудово підходить для супів, гарнірів, салатів і використовується для фарширування.

iStock-135091168

Строката квасоля

У народі її називають “рябою”, а правильна назва сорту – «пінто», що в перекладі з іспанської означає – “пофарбована”. У строкатої квасолі кольорові точки на поверхні. При варінні вона стає красивого рожевого відтінку і має ніжний вершковий смак. У неї теж середня крихкість, але замочувати таку квасолю потрібно довше. Найкраще використовувати пінто для рагу або супів.

Pinto beans background

Який би ви сорт не вибрали, зверніть увагу на зернятка – вони повинні бути одного розміру і форми. У хорошій квасолі не буде домішок, пилу і лушпиння. Вона повинна бути чистою і розсипчастою. Якщо ви побачите на плодах наліт будь-якого відтінку, темні плями, конденсат на упаковці або будь-які пошкодження – це значить, що були порушені умови зберігання. Така квасоля пріла і вживати її не можна.

Квасолю потрібно правильно зберігати – в темному прохолодному місці в скляній банці. Щоб в квасолі не завелися жучки, використовуйте маленьку хитрість – додайте в банку з квасолею 1/2 ч. л. насіння кропу – це відлякає паразитів. А якщо ви хочете все-таки перевірити, чи поїли жучки квасолю, то просто залийте її водою. Ті боби, які спливуть, всередині порожні – їх сміливо викидаєте. Якісна квасоля моментально опуститься на дно.