Як вибрати свіжий та якісний хліб? Поради Жені Клопотенко

Все буде смачно

Щоб приготувати смачні страви з черствого буханця, потрібно знати, як вибрати хороший і корисний хліб, адже якісний хліб старіє благородно! Якщо раніше на полицях магазинів можна було знайти лише білий хліб, чорний та цеглинку, то сьогодні від хлібної різноманітності розбігаються очі…

Зовнішній вид хліба

Зверніть увагу на зовнішній вигляд хліба, а саме — на його колір. У житніх сортів колір темно-коричневий. У пшеничного хліба і булочних виробів повинна переважати золотава скоринка. Якщо ж ви помітили білу кірку, то це або виробник порушив термін приготування тіста, або є помилка у самій технології виробництва. Крім цього, зверніть увагу, чи немає на хлібі чорного нагару. Він містить канцерогени, які шкідливі для здоров’я. Якщо кірка відшаровується — це явна ознака того, що хліб місили з тіста, яке не добродило, та ще й піч при випічці була дуже гарячою.

Пружність

Якщо зовнішній вигляд вас влаштував, перевіряємо хліб на пружність. Натисніть на булку: якщо вона швидко розправляється — значить, добре пропечена і м’якуш не липкий.

У старі часи господиню змушували сідати на хліб власної випічки — якщо потім коровай брав первісну форму, то господиня що треба.

М’якушка

Всередині хліб повинен бути рівномірно пористим. Якщо хліб продається в нарізці, огляньте його. Бульбашки повітря повинні розподілитися по м’якушці рівномірно і бути однакового розміру. Цілий буханець повинен добре різатися і залишати на столі якомога менше крихт. Якісний хліб всередині без порожнеч або грудок. Пустоти говорять про те, що тісто погано бродило, а грудки — про те, що тісто погано замісили.

Лайфхак:

Відріжте від буханця шматок хліба товщиною в 2 см і поставте його. Не падає – хороший хліб, тісто щільне, його замішували ретельно. Якщо хліб впав, це означає, що м’якушка в’яла, схожа на вату — в тісто додали «покращувачі», які захищають продукт від цвілі та продовжують термін зберігання. Такий хліб шкідливий для здоров’я.

Запах і смак

У хорошого свіжого хліба ні з чим не порівнянний приємний легкий аромат. А ось якщо відчули або розсмакували яскраву кислинку — значить, тісто перебродило. Прісний смак буває у випічки з тіста, яке не добродило, затхлий — свідчить про те, що зерно для борошна було несвіжим.

Термін зберігання

Хлібні вироби з пшеничного борошна (білий хліб) зберігають свої корисні властивості до 24 годин з моменту випікання. Житній і житньо-пшеничний хліб – вважаються свіжими протягом 36 годин з моменту випікання.

Лайфхак:

Якщо хліб загорнути в харчову плівку, він збереже свіжість до трьох діб.

Якщо на кірці з’явилися найменші ознаки цвілі, не вживайте такий хліб. Зовнішні прояви – це лише вказівка на те, що процеси псування тіста всередині вже давно набирають обертів. Для зберігання хлібобулочних виробів краще всього мати хлібник. В ньому обов’язково повинні бути вентиляційні отвори.

Дивіться рецепти десяти страв з хліба в нашому відео: