Як вибрати якісне сало? Поради Ігоря Місевича

Все буде смачно

Кулінарний експерт шоу «Все буде смачно!» Ігор Місевич навчив Славу Фролову готувати з сала 10 різноманітних страв, а також розповів, як вибрати для них якісний продукт.

Існує кілька видів свиней. М’ясні – це спеціальні породи, у яких більше м’яса, ніж сала. Прошарок сала у них товщиною 1-2 см. Сальні – у них прошарок сала буває до 10 см. М’ясо-сальні – це універсальні породи. У них сало буває товщиною 5-7 см.

Крім того, сало з різних частин свинки відрізняється за смаком:

Найбільш ніжне сало, яке можна вживати навіть у сирому вигляді, знаходиться у бічній частині спини свинки. У цій частині м’язи тварини несильно задіяні, тому мяско ніжне і сало теж. Ще є підчеревина або сало з черевної частини, що чергується з прошарками м’яса. Кількість прошарків м’яса залежить від порід свинок і правильної відгодівлі. Але сало з підчеревини краще за все запікати або смажити, тому що в сирому вигляді воно жорсткувате. А сало з щік і шиї ще більш жорстке, має товсту шкірку, тому його найчастіше коптять або ж тривалий час запікають.

Купуючи сало в магазині або на ринку, звертайте увагу на такі критерії:

Колір – свіже та якісне сало повинно бути білого кольору з легким рожевим відтінком. Якщо сало жовте або сіре, значить, воно давно лежить і вже старе. Воно буде жорстким і несмачним.

Шкурка – якщо на прилавку ви бачите товсту шкірку, то краще проходьте далі. Тому що товщина шкірки говорить про вік свинки. Чим вона товстіша, тим старше свинка і жорсткіше сало. У хорошого, ніжного сала товщина шкірки повинна бути від 3 до 5 мм. Звісно, що найсмачніше сало буде у молодої свинки.

А ще дуже важливо, аби шкурка була добре вискоблена, якщо є щетинки, значить, її погано осмолили.

Звертайте увагу на аромат – ні в якому разі у сала не повинно бути ніякого неприємного запаху, який називають кнурятиною. В такому випадку це сало кнура, від цього запаху взагалі неможливо позбутися. Тільки ніжний, солодкувато-молочний аромат каже, що сало хороше.

І звичайно ж, пощупайте сало – воно повинно бути вологим і жирним, але не липким. Якщо взятися кінчиками пальців за куточок шматочка сала – від тепла рук верхній шар обов’язково розтопиться, а якщо сало жорстке і з прожилками – ви це обов’язково відчуєте.

До того ж, не зайвим буде перевірити сало на свіжість – проткніть його сірником. Якщо він входить важко, то сало давно лежить, воно стало гумовим і несмачним. А якщо ж сірник входить легко, то сало свіже. А ще, аби переконатися в тому, що сало ніжне і гарне, проведіть по шматочку тильною стороною нігтя – якщо соскоблится мало жиру, то сало жорстке, а якщо багато – то сало гарне і ніжне.

Перепелки с кукурузной мукой и шкварками

Прессованное запеченное сало

Рулет из сала, моркови и куриного филе

Пирог с салом

Пасхальное печенье на смальце

Вертуты со шкварками

Маринованное сало в луковой шелухе

Цветной рулет из сала

Чичаррон

Рулет из сала со специями

ВІТАННЯ!
Будь ласка, допоможіть нам покращити СТБ -
поставте 2 чесних галочки:

1.

2. Мені

Будь-ласка, заповніть всі поля