Як вибрати якісну моркву?

Все буде смачно

Кулінарний експерт шоу «Все буде смачно!» Наталія Левензон розповіла, як вибрати якісну морквину, щоб потім готувати з неї багато смачних і корисних страв.

Перше, на що слід звертати увагу, – це форма моркви. Вона може бути овальною, циліндричною, конічною. Форма не впливає на смак.

Далі дивимося на розмір і вагу коренеплодів. Ідеальна вага для моркви – 150 г, при цьому її довжина – приблизно 15 см, а діаметр найширшої частини – 3-4 см. Якщо морква важче (250 г), а в довжину більше 20 см, знайте, вона буде більш жорсткою, її складніше готувати. Якщо морква маленька (до 7 см), то вона, швидше за все, не дозріла, тому в ній менше вітамінів.

carrot_0

Зверніть увагу на колір. При виборі моркви намагайтеся віддавати перевагу плодам яскраво-помаранчевого кольору. Чим більш яскравий колір має морква, тим більше каротину в ній міститься. Чим нижче вміст цієї речовини, тим блідішою буде морква.

Найсоковитіші морквини – товсті, не довше 15 см, темно-помаранчеві. Їх маринують, кладуть в салати і овочеві рагу, їдять сирими і отримують з них сік. В яскраво-помаранчевих коренеплодах з довгим хвостиком соку набагато менше. Вони більше підходять для морквяних котлет і запіканок, щоб страви краще тримали форму.

1299504553_ECEEF0EAEEE2EAE0

Соковиті коренеплоди можна визначити, якщо трохи пошкребти поверхню моркви нігтем. Якщо соку багато, то він відразу виділиться. Тонка морквина зазвичай солодша, ніж товста.

І останнє: бадилля – свіжість морквини можна визначити за ямочкою від бадилля, яка повинна бути зеленою. Якщо ямочка коричнева і суха, то морквина не першої свіжості. Якщо бачимо, що бадилля багато, значить у моркві велика серцевина, і як ми вже з’ясували, такий овоч буде занадто твердим і менш корисним.