Нігірі від Йоші Фудзівари

Все буде смачно

Метр японської кухні та експерт шоу «Все буде смачно!» Йоші Фудзівара розповів, як приготувати нігірі.

Якщо ви правша, то рибу кладіть на ліву долоню так, щоб шматочок закривав нижні фаланги пальців. Великим пальцем правої руки візьміть невелику кількість васабі і розмажте по всьому шматочку риби одним мазком. Так смак васабі відчувається дуже тонко і додає родзинку нігірі. Пам’ятайте, що чим жирніше філе, тим більше васабі воно потребує. У суші-барах Японії, коли ви їсте суші за прилавком, вам зазвичай не подають васабі взагалі. Суші-майстер сам визначає ідеальну кількість для кожного виду риби.

приготовление-нигири-суши

Тепер візьміть невелику кількість теплого рису (як кулька для пінгпонгу – це приблизно 20 г). Надайте рисовій кульці довгасту форму і покладіть зверху на рибу. Тепер перевертайте нігірі, щоб риба опинилася зверху, але на тому ж місці долоні. І тепер дуже ніжно великим і вказівним пальцями вільної руки пригладьте кінчики риби на рису. Але не перестарайтеся, щоб не зім’яти рис. Інакше нігірі вийдуть дуже щільними і сухими.

Нигири

Нигири

Потрібно дуже добре розуміти, що риба не любить людських рук. Температура нашого тіла більше 36 градусів. Для риби – це вже теплова обробка. До речі, це одна з причин, чому більшість суші-шефів – чоловіки. Температура рук жінок ще вища. Риба ще швидше псується. Тому чим менше риба була в руках, тим краще і чистіше буде її смак. Нігірі потрібно робити швидко.

Візьміть шматочок водорості норі і відріжте смужки по 1 см в ширину. Краще використовувати ножиці, щоб не затупити ніж для нарізання риби. Оберніть ці смужки навколо нігірі і закріпіть кінці під суші. Всі хочуть змочити норі, думаючи, що вони сухі не склеятся. Але достатньо залишити їх на кілька секунд під нігірі. Норі набере вологу від рису і риби і чудово закріпиться. А зайва вода навпаки може цьому перешкодити. Нігірі-суші готові.