Макі від Йоші Фудзівари

Все буде смачно

Японський шеф-кухар Йоші Фудзівара вже розповідав, як приготувати нігірі. А тепер експерт шоу «Все буде смачно!» поділився рецептом приготування макі.

Нам знадобиться рис, червона риба, листи водоростей норі і макісу (рогожа для скручування суші). Сьогодні такі килимки є майже в кожному магазині. Багато хто з нас використовує їх як підставки для гарячого. Замість макісу можна використовувати товстий аркуш ватману, гнучкий килимок для миші або жорсткий вафельний рушник. Однак особливість макісу в тому, що в одному напрямку він гнучкий, а у протилежному – жорсткий, що робить його незамінним при скачуванні ролів суші. З його допомогою можна робити будь-які форми: квадратні, круглі, трикутні роли.

Нори

Норі

Макісу потрібно обернути харчовою плівкою з міркувань гігієни, плюс так рис не буде прилипати і забиватися між тростинками. Щоб плівка лежала рівно, натягуйте її вздовж «тростинок» циновки, а не впоперек.

Для начинки макі нам потрібна нарізка не пластинками, а брусочками. Тому великим гострим ножем – від кінця леза до вістря – ми ріжемо рибу уздовж довгої частини. А потім ще раз розрізаємо навпіл. Товщина шматочка сьомги для начинки 1,5-2 см.

У макі-суші першими на макісу укладаються листи норі. Це обсмажені і подрібнені водорості у вигляді тонких пластинок. Рис потрібно викладати лише на бік норі з шорсткою. Вона має мікро-ворсинки, які надійно тримають рис. Інакше рис нещільно прилягатиме до норі, і суші при розрізанні будуть просто розвалюватися.

Для приготування звичайного ролу досить половинки листа норі. Змочіть пальці в лимонно-оцтовій воді. Візьміть кульку рису за розміром, як тенісна. Це приблизно 70-80 г. Викладайте рис на лівий край норі і пальцями зліва направо розподіляйте рис рівним шаром. Багато хто викладає рис по центру, але це займе більше часу і більше рису. Натиск повинен бути легким, щоб не порвати лист. Оптимальна товщина шару рису – це 0,5 см.

к5н56

Щоб рол добре загорнувся, обов’язково залиште з одного краю горизонтальну смужку норі шириною 1,5 см. І щоб при скручуванні рис не вилазив по краяхпо 0,5 см. Можна змочувати водорості водою перед згортанням в рол. Вони самі закріпляться. А надлишок води може зіграти злий жарт і призвести до того, що рол розвалиться, коли ви будете нарізати його на частини.

Для приготування макісуші кладіть начинку строго посередині рисутак начинка не буде вивалюватися. Не викладайте також начинку близько до краївпри скручуванні вона буде випадати.

Маки

Макі

Щоб не порвати лист норі, загортайте, не натискаючи на рис. Стискати рол можна тільки, коли він вже загорнутий в рогожу і повністю сформований. З середньою силою пропрасуйте від середини до країв рулету пальцями, стиснутими навколо нього кільцем – це щільніше здавить рис і начинку.

Якщо суші вийшли занадто м’якими і погано ріжуться, залиште їх у холодильнику на 20-30 хвилин. Спочатку розрізати на 2 частини і з’єднати паралельно один одному. А потім кожну з частин розріжте ще на 3-4 частини. Так вони гарантовано будуть одного розміру. Зазвичай з одного рулету виходить 6-8 суші.