Долма від Мікаеля Арояна

Все буде смачно

Майстер східної кухні Мікаель Ароян розповів, як приготувати долму.

Інгредієнти:

листя винограду20 шт.

свинина150 г

яловичина150 г

круглий рис30 г

гострий перець чилі1 шт.

болгарський перець1 шт.

цибуля ріпчаста1 шт.

часник5 зубчиків

м’ята5 гілочок

кріп5 гілочок

кінза свіжа5 гілочок

вершкове масло70 г

вершки (18%) – 100 мл

рафінована соняшникова олія3 ст. л.

сіль1 ч. л.

оцет (9%) – 30 мл

зерна зіри – ½ ч. л.

зерна коріандру1 ч. л.

чорний мелений перець – ½ ч. л.

pic_8

Приготування:

Свинину і яловичину порубайте на фарш. Рис промийте в холодній воді. Кінзу і м’яту дрібно наріжте.

Приготуйте аджику. Очистіть від хвостика і насіння гострий і болгарський перець.

Очистіть часник. Зерна зіри і коріандру розітріть у ступці з часником, сіллю і маслом.

Болгарський перець і чилі подрібніть в блендері. Змішайте перець і спеції. Аджика готова.

Очистіть і наріжте на дрібні кубики цибулю.

Змішайте м’ясо, рис, цибулю, зелень, аджику і воду.

Виноградні листя промийте в холодній воді. Викладіть в піалу, додайте оцту і залийте окропом. Через 5 хвилин злийте воду.

Сформуйте долму. Покладіть в кожен листочок винограду фарш. Зробіть брусок. На дно каструлі покладіть тарілку догори дном.

На тарілку щільно викладіть долму, залийте окропом, покладіть зверху шматочок вершкового масла і накрийте ще однією тарілкою. На ній встановіть банку з водою.

Доведіть долму до кипіння на великому вогні, а потім зменшіть вогонь до мінімуму і тушкуйте годину.

Готову долму накрийте кришкою, закутати ковдрою і залиште на 20 хвилин.

Приготуйте соус. Часник наріжте на дрібні шматочки і обсмажте в сотейнику на вершковому маслі.

Додайте вершки. Доведіть до кипіння. Зніміть з вогню. Кріп і кинзу дрібно поріжте і додайте в сотейник разом з сіллю і перцем. Перемішайте.