Печиво «Грибочки» від Алли Ковальчук

Все буде смачно

Навіть якщо сезон грибів давно закінчився – у вас цілий рік будуть лісові гостинці на столі, бо Алла Ковальчук навчила готувати печиво «Грибочки».

Інгредієнти:

для тіста:

вершкове масло – 200 г

цукор – 200 г

ванільний цукор – 1 ч. л.

сіль – ¼ ч. л.

сода – 1 ч. л.

яйця – 2 шт. (2 жовтки + 1 білок)

борошно – 320-480 г

крохмаль – 2 ст. л.

сметана – 125 мл

для шапок:

мелені волоські горіхи – 1-2 ст. л.

для ніжок:

сухий чебрець – 0,5 ч. л.

для глазурі:

вершкове масло – 25 г

цукор – 75 г

какао-порошок – 75 г

молоко – 3 ст. л.

м‘ятна цукерка – 1 шт.

для сиропу:

цукор – 150 г

вода – 4 ст. л.

лимонна кислота – 2 г

мед – 1 ст. л.

для прикрашання:

білок – 1 шт. (залишився після приготування тіста)

цукор – 2 ст. л.

мак – 3 ст. л.

pechene-gribochki_0

Приготування:

Цукор подрібніть, додайте до нього ванільний цукор, а потім – сіль, соду, 2/3 борошна та крохмаль. Добре змішайте всі сухі інгредієнти. Розітріть їх з маслом, а потім додайте сметану, 1 ціле яйце і жовток.

Замісіть тісто, підмішуючи борошно, що залишилося, поки маса не перестане липнути. Поділіть готове тісто навпіл. В одну частину вмісіть подрібнені горіхи, а в другу – чебрець. Замотайте тісто в плівку і стисніть долонями, роблячи пласку паляничку. Покладіть його в холодильник на 30 хвилин.

Тісто з горіхами розкачайте на ковбаску та поділіть на шматочки однакового розміру. Скачайте з них кульки діаметром 3-4 см.

Сформуйте шапочки грибів. Спочатку киньте кульку об стіл, щоб з‘явилась пласка поверхня. Потім на пласкій поверхні зробіть ямку глибиною та шириною 1 см.

Покладіть шапочки на деко, застелене пергаментом, ямкою вниз на відстані 2 см одна від одної. Випікайте за температури 180°C упродовж 15 хвилин.

З другої частини тіста сформуйте ніжки грибів. Скачайте ковбаску діаметром 3-4 см і поділіть її на стільки ж шматочків, скільки є шапок. З кожного шматочка скачайте ніжку завдовжки 6-7 см і шириною 5-7 мм з тонкого кінця та 2 см – з товстого.

З пергаменту виріжте квадрати і зробіть пакетики. Білок, що залишився, збийте з цукром. Занурте кожну ніжку товстим кінцем у білок, а потім – у мак приблизно на 1-1,5 см.

Покладіть ніжки в пакетики – тонким кінцем усередину. Викладіть їх на деко. Випікайте ніжки 15 хвилин. Готові шапки і ніжки охолодіть.

Приготуйте сироп.

Налийте воду, насипте цукор та увімкніть сильний вогонь. Доведіть масу до кипіння, зменште вогонь і варіть сироп приблизно 5 хвилин, поки не почне стікати з ложки тонкою ниткою. Зніміть сироп, додайте лимонну кислоту та розмішайте.

Остудіть сироп до 50°C і додайте мед. Ніжку гриба гострим кінцем опустіть у сироп, вставте її в шапочку, злегка притисніть і покладіть ніжкою догори.

Приготуйте глазур.

Змішайте в сотейнику цукор з какао. Порціями додайте молоко. Подрібніть і додайте м‘ятну цукерку. Проваріть суміш до повного розчинення цукру.

Зніміть з вогню, додайте вершкове масло та змішайте до однорідності. Візьміть грибок за ніжку, занурюйте в глазур і покладіть застигати шляпками догори.