Рецепт тефтелей від Сергія Калініна та Олега Лісогора

Все буде смачно

Ви готові до чергового кулінарного шедевру від проекту «Все буде смачно!»? Тоді приготуйте ваші черпаки, каструлі та сковорідки. Цього тижня Надія Матвєєва разом з Сергієм Калініним та гостем студії Олегом Лісогором приготували смачні тефтелі. Якщо у вас не виходить ця страва – не біда! «Все буде смачно!» допоможе вам здивувати близьких воістину ресторанною стравою.

Олег Лісогор – багаторазовий чемпіон Європи та світу з плавання, автор 30 рекордів України та декількох рекордів світу на дистанції 50 метрів. Любитель екстриму, а також рекордсмен проекту «КУБ» безсилий перед … тефтелями! Спортсмен зізнався, що вже давно мріє поставити новий, цього разу кулінарний рекорд. Заради цього він прийшов на програму «Все буде смачно!». Але найбільше Олег хоче порадувати свою улюблену дочку, яка обожнює тефтелі. Як розповів плавець, кожен раз як він зустрічається з дочкою, намагається зробити все, аби вона була щаслива, тому і радує її чимось цікавим.

«Хоча ми і не живемо разом, Марія-Евеліна знає, що батько завжди поруч та присутній у її житті – розповів Лісогор – Пам’ятаю, ми подивилися дві частини мультфільму «Хмарно, можливі опади у вигляді фрикадельок». Він її дуже вразив та згодом став одним з улюблених. Марію-Евеліну так вразило те, що з неба падають м’ясні кульки, що ми постійно переглядали цей мультик і вона просила мене: «Хочу такі! Тато, приготуй!». Ось я і вирішив потренуватися готувати тефтельки для дочки».

Сергій Калінін, Олег Лісогор та Надія Матвєєва на кухні проекту «Все буде смачно!»

Сергій Калінін, Олег Лісогор та Надія Матвєєва на кухні проекту «Все буде смачно!»

Проте всі спроби багаторазового чемпіона Європи не увінчалися успіхом. Більше того, Олег навіть не показав дочці те, що у нього вийшло. На проекті він зізнався, що йому необхідно навчиться готувати тефтелі заради дочки:

«Я влаштовую для Марії-Евеліни та її друзів свято в стилі мультфільму. І там буде безліч тефтелей в найрізноманітніших видах».

Допомагав турботливому татусю відомий кухар Сергій Калінін. Він розкрив Олегу всі секрети приготування трьох видів тефтель та соусів до них. А також розповів, як за допомогою фольги і сковорідки можна зробити … пароварку.

Сергій Калінін

Сергій Калінін

Свинячі тефтельки

Інгредієнти: свинина, цибуля, часник, рис довгозернистий, борошно, яєчний білок, сіль, перець.

Рис необхідно промити та відварити до напівготовності. М’ясо змолоти на середній решітці два рази. Фарш відбити. Нарізати цибулю, віджати сік. У фарш додати цибулю, продавлений часник, сіль та перець. Змішати фарш з рисом, додати трохи збитого яєчного білка, все добре перемішати. З фаршу зліпити тефтелі. Два рази запанірувати в борошні. Обсмажити тефтелі на сковороді до утворення щільної скоринки. Тефтелі випікати при температурі 160 градусів 10-15 хвилин. При подачі на стіл – залити журавлинним соусом.

Свинячі тефтельки

Свинячі тефтельки

Парові тефтелі

Інгредієнти: куряче філе, цибуля, рис сорту басматі, вершкове масло, сіль та перець.

Рис необхідно замочити в холодній воді на одну годину. Цибулю нарізати півкільцями, обсмажити на сковороді до м’якості. Філе вимити, обсушити, нарізати кубиками м’ясо та вершкове масло. У блендері подрібнити м’ясо, масло та обсмажену цибулю. Приправити спеціями за смаком. Фарш прибрати в холодильник на 30 хв. Сформувати з фаршу тефтелі. З рису злити воду, просушити його. Висипати рис на рушник, в ньому обкатати тефтелі. Тефтелі готувати на пару 20-40 хвилин.

Парові тефтелі

Парові тефтелі

Італійські тефтелі «польпеттіне»

Інгредієнти: яловичина, бекон, фісташки, пармезан, петрушка, яйця, мелений фенхель, коріандр.

Фісташки обсмажити на сухій сковороді та порубати. Пармезан натерти на середню тертку, нарізати петрушку. Нарізати м’ясо, потім подрібнити його в блендері, додати зелень, сир та горіхи. Окремо збити яйця, додавати у фарш по одному, щоб маса добре ліпилася.

Сформувати маленькі тефтельки та викладати на деко з фольгою, окропивши рослинним маслом. Запікати до золотистого кольору в духовці при 160 градусах 10 хв. Потім залити тефтелі соусом та тушкувати ще 10 хвилин при температурі 160 градусів.

Італійські тефтелі «польпеттіне»

Італійські тефтелі «польпеттіне»

Соуси

Інгредієнти для журавлинного соусу: журавлина, цукор.

Ягоди висипати в сотейник, продавити і додати цукор. Варити, помішуючи, поки ягоди не пустять сік і не почнуть трохи закипати. Соус зняти з вогню та процідити.

Інгредієнти для томатного соусу: цибуля, селера, морква, часник, томати у власному соку, рослинне масло, біле сухе вино, лимон, сіль та перець.

Цибулю, селеру та моркву дрібно нарізати кубиком. Овочі обсмажити на олії, потім у цю масу видавити часточку часнику, посолити й поперчити. Окремо в сотейнику випарити вино, довести його до кипіння. На сковороду до овочів влити вино та відразу ж відправити помідори у власному соку. Натерти цедру лимона. Соус гасити, добре помішуючи.

Покрокові рецепти приготування ви можете подивитися прямо зараз! А краще запасіться необхідними інгредієнтами та готуйте тефтелі разом з Надією Матвєєвої, Сергієм Калініним та Олегом Лісогором у програмі «Все буде смачно!».